petak, 3. kolovoza 2007.

SV.STJEPAN


Danas smo proslavili blagdan sv. Stjepana,

jednoga od prvih đakona Crkve. Naziva ga se i Prvomučenikom, jer je bio prvi Kristov učenik koji je za njega prolio krv. Bio je kamenovan na temelju lažnih optužbi sličnih onima koje su bile usmjerene i protiv samoga Isusa te je, poput Učitelja, i on umro opraštajući svojim ubojicama.



Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim(Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku »kruna«, »vijenac.« Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, "kruna").
Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti Stjepanova otvorena propovijedanje Isusa i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovela ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.
Sveti Stjepan se obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom u drugoj.
.
Svečana misa povodom blagdana sv. Stjepana je bila u 11 sati , a predvodio ju je don. Luka Vrljičak. I ove godine na blagdan sv. Stjepana su se okupili gotovo svi Rastovčani , od najstarijih pa sve do najmlađih, došli su i mnogi iz inozemstva ali i brojni hodočasnici.


Povodom blagdana sv. Stjepana održan je turnir šijavice kojeg već drugu godinu zaredom organizira Vinko Serdarević.

Pogledajte više slika klikom na "SLIKE IZ RASTOVCA"