četvrtak, 5. srpnja 2007.

PREZIMENA IZ RASTOVCA

Dedić

Godine 1979. u župi su 23 obitelji. Predaja tvrdi da su doselili iz Prološca, iz predjela «Kiseljače»

Dujmović

1979. u župi su 3 obitelji. Doselio je iz Grabovca na ženinstvo.( Iz Grabovca su također doselili u Studence)
Lončar

1979. u župi žive: 8 obitelji u matičnom komšiluku, 2 obitelji u Bartulovićima. Te posljednje su došle na ženinstvo. Lončari su staro imotsko pleme koje je prema Dedijeru, selilo u Hercegovinu. Odatle su se ponovno selidbom Mate Alilovića 1718. vratili u Gornje Vinjane. Godine 1725. u obitelji Jure Lončara je bilo 11 čeljadi.
Maslić

Godine 1979. u župi žive 4 obitelji. Predaja tvrdi da su došli iz Bartulovića.

Stanić

1979. u župi živi 10 obitelji. Prema sačuvanoj predaji dijele se na dva ogranka. Prvi su došli od Livna u Maslića. Tih je sada 7 obitelji. Drugi su doselili iz Istre. Zapravo naišao prosjak Istranin i oženio je Stanićku te ostao na ženinstvu primivši njezino prezime. Njih su danas 3 obitelji
Varkaš

Godine 1979. u župi je 8 obitelji. Predaja tvrdi da su doselili iz Mađarske. Ne mora značiti da je od mađarskog prezimena. Farkaš nastalo prezime Varkaš. Moglo je nastati i od hrvatskog glagola « varati» ili slično.


Vranjić

Godine 1979. u župi žive 2 obitelji. Predaja tvrdi da su od Čelana. Odselili su na ženinstvo, a stanovalisu istočno od Mušura. Tu ih više nema. Potječu od Čelana kao i Mušure, Kurtovići i Donji Čaglji.

Žugo

Godine 1979. u župi žive 3 obitelji. Staro im je prezime prema predaji Serdarević. Dobili su nadimak Žugo koji je postao prezimenom.

ŽUPE IMOTSKE KRAJINE II. DIO, FRA VJEKO VRČIĆ
FRANJEVAČKI SAMOSTAN IMOTSKI
TISAK: NITP « SLOBODNA DALMACIJA»-
SPLIT