petak, 29. lipnja 2007.

CRKVA SV. STJEPANA


Ova je po vanjskom izgledu i unutrašnjoj raskošnoj idili skladno poredanog kamena i njegove boje najljepša crkva na cijelom području župe Zagvozd, pa i šire. U starini je tu bila crkvica pokrivena pšeničnom slamom. Vrijedni dugogodišnji župnik don Andrija Lončar ju je srušio i na njezinom mjestu dao napraviti današnju crkvu. Priloge su dali vjernici ali najveći udio u njezinoj gradnji ima baš on. Darovao je 1000 for zbog čega je posebno pohvaljen.

Crkvica je na krasnom položaju. Na maloj je uzvisini, a okićena je stoljetnim kljenom i kostelama. Veličina je crkve 5x4 m. Polukružna apsida je duboka 1,50 m. Natkrivena je bačvastim svodom. Čitava lađa s prezbiterijem ima prekrasni kameni vijenac. Preko jedne stepenice prilazi se iz lađe u apsidu. Sa svake strane u lađi nalazi se po jedan prozorčić veličine 0,25x0,5 m u obliku puškarnice prema unutra. Svaki prozorčić je napravljen od izuzetno lijepog , isklesanog kamena te nalikuje prozorima starih dvoraca. Na pročelju je mali rozeton promjera 0,40 m. Krov je od domaćih kamenih ploča. Zvonik je na preslicu.
Prigodom obnove 1973. žbuka je otučena. U apsidi je oltar prema puku. Menza je zidana od kamena, a prema ide u polukrugu što doprinosi očaravajućem izgledu unutrašnjosti crkvice. U poleđini se nalazi slika sv. Stjepana i kip.
Na posjetioca ostavlja vrlo ugodan dojam. U svojoj jednostavnosti, a sa svojim savršenim proporcijama, bijelim golim kamenom, jednostavnim oltarom ističe se zaista kao najljepša crkva po procjeni stručnjaka ali i brojnih hodočasnika. Crkvu je, kad je bila sagrađena, blagoslovio dekan don Jure Pavlinović 22. rujna 1863.