nedjelja, 30. studenoga 2008.

Biokovo- prvorazredni prostor za planinarsku rekreaciju


Biokovo je prvorazredni prostor za planinarsku rekreaciju. Visoke litice s podnožja Makarskog primorja izgledaju dostupne samo alpinistima, ali nije tako. Čitav niz vješto provedenih staza, stoljećima korištenih, danas služi planinarima i ambicioznijim turistima. Istina, do većine slikovitih vrhova na primorskoj strani treba pješačiti 3 - 4 sata, ali nagrada za trud sasvim je odgovarajuća.

Biljni svijet Biokova je vrlo bogat. Možete pomirisati cvijet jedne od 2274 biljnih vrsta koje rastu na biokovskom kršu. Na različitim visinama i u različitim okolnostima razvili su se različiti oblici vegetacije, od mediteranske do alpske. Posebnu pozornost zaslužuju biokovski endemi. Vrlo su zanimljivi šumski rezervati autohtonog dalmatinskog crnog bora, jele i bukve.

Raznolik je životinjski svijet Biokova, a osobito životinjski svijet podzemnih pećina. Na Biokovu se gnijezde neke krajnje prorijeđene vrste ptica poput orla i sokola. Ovdje je stalno obitavalište vuka i vepra, a posebna su atrakcija divokoze i mufloni koji su ovdje našli povoljno stanište.

O životnoj povezanosti Biokova i okolnog stanovništva svjedoče i ruševine nekadašnjih pastirskih nastambi koje se mogu vidjeti uzduž Biokovske ceste. Do samog vrha Biokova sv. Jure vodi asfaltirana cesta pa se za samo pola sata vožnje automobilom iz bilo kojeg turističkog mjesta Makarske rivijere može stići do prekrasnih vidikovaca s kojih se ovaj dio Dalmacije vidi kao na dlanu, od Splita do rijeke Neretve s otocima: Brač, Hvar, Korčula, Vis, Mljet te poluotokom Pelješac.

Malo je planina na svijetu koje su se tako impresivno približile moru i tako lako omogućile posjetitelju predivne panoramske vidike sa svojih vrhova.

Pogledajte slike u albumu: DIVLJE SVINJE koje je slikao Marko Lončar!!!!!!